Kortlægning og formidling af økonomiske og finansielle potentialer og risici i landbruget
Kortlægning og formidling af økonomiske og finansielle potentialer og risici i landbruget - SEGES Projektsitet
Formålet med projektet er at synliggøre den enkelte landmands muligheder og risici ud fra økonomiske analyser af dels det omfattende datamateriale, der findes i dag, dels nye informationer og data, således at der opnås det bedst mulige grundlag, når landmanden skal træffe vigtige økonomiske beslutninger for bedriften.
Landbrugets økonomi påvirkes af mange forskellige forhold af både driftsmæssig, finansiel og strategisk art. Gennem en række centrale økonomiske og finansielle analyser belyses både aktuelle og fremtidige forhold og udviklingstendenser inden for økonomi og finansiering. Det gælder f.eks. en analyse i udviklingen af bidragssatser og rentemarginaler på forskellige bedriftstyper, analyse af regnskabsresultater, prognoser, indkøbs- og salgsstrategier samt opdaterede budgetkalkuler til budgettet. Bedriftens økonomiske potentiale skal udnyttes fuldt ud.
Nogle af de væsentligste områder, hvor landmænd generelt har behov for øget viden og rådgivning, er med hensyn til investeringsbeslutninger. Ofte afgør investeringsadfærden, i hvilken udstrækning landmandens økonomi er holdbar på længere sigt. Den langsigtede holdbarhed afhænger tillige af muligheden for at vurdere den fremtidige udvikling, hvor retvisende budgetter og prognoser er vigtige. Disse områder belyses fra forskellige vinkler, både økonomiske og finansielle. Der sættes blandt andet fokus på marginalomkostninger som et værktøj til at optimere under de store prisudsving som er virkeligheden i disse år. Analyserne mv. understøtter landmændenes indtjening og økonomiske robusthed til gavn for produktionen på både konventionelle og økologiske landbrugsprodukter.
Formidlingen af projektets resultater er meget afgørende for at opnå den fulde effekt hos landmændene. Derfor gennemføres indledningsvis en brugerundersøgelse, der skal afdække, hvordan projektets resultater formidles mest optimalt, herunder anvendelse af artikler i landbrugsfaglige medier, opslag på sociale medier, webinar, podcast og e-læring samt afholdelse af diverse former for møder.
Analysernes resultater, konklusioner og budskaber vil med den målrettede formidling og efterfølgende implementering kunne forbedre en række landbrugsvirksomheders økonomi. Desuden vil projektets analyser bidrage til at belyse landbrugets samlede økonomiske situation. Effekten på sigt er således bedre økonomi og livskvalitet for den enkelte landmandsfamilie og større værdi af den samlede landbrugsproduktion i form af en positiv indkomstudvikling, større beskæftigelse og større eksport.
Meget store udsving i landbrugets input og afsætningspriser betyder, at der er behov for en strategi for dels at minimere risici for at købe for dyrt, men også for at sikre, at der opnås fordel af høje afsætningspriser.
Dette notat indeholder en anbefaling til mælkeprisen til budgetteringen for 2018, en kort omtale af markedet samt en omtale af forventningerne til mælkeprisen på længere sigt.
Budgetsæsonen er ved at være i gang mange steder. SEGES har opdateret prognosepriser og budgetkalkuler i Farmtal Online, og budgetkalkulerne kan nu eksporteres til regneark eller hentes i Ø90 til videre bearbejdning.
SEGES anbefaler, at der anvendes to principper til værdisætning af grovfoder. Det drejer sig om henholdsvis ”Intern grovfoderpris” og ”Optimeringspris grovfoder”.
Efter et græsudbytte over det forventede i 2017, er den interne pris på græs samt afledte interne priser blevet genberegnet for såvel økologisk som konventionel produktion.
Det koster tid og penge at gennemføre en jordfordeling. Men en bedre fordeling af jorden kan give landmanden en økonomisk gevinst, fordi han får mindre transport mellem sine lagre og marker.
Endelige driftsgrensresultater 2016 er baseret på de driftsgrensanalyser i 2016 årsrapporter fra DLBR virksomhederne, som er blevet overført til økonomidatabasen.
Der er lavet 14 opslag på facebook.com/oekonomiogledelseilandbruget med link til resultaterne fra prognoserne og artikler i produktionsøkonomipejerne samt videoer, der formidler disse.
Foreløbige driftsgrensresultater 2016 er baseret på de driftsgrensanalyser i 2016 årsrapporter fra DLBR virksomhederne, som er blevet overført til økonomidatabasen.
Forskellen mellem ”aktuel mælkepris” og Farmtal Onlines mælkepriser Den aktuelle mælkepris fra Arla og de viste mælkepriser for Farmtal Online (både bagudrettede og prognosepriserne), er ikke direkte sammenlignelige.
Læs indkomstprognosen for kvæg, svin og planteavl samt landbrugserhvervet samlet. Se videoer med SEGES’ faglige eksperter om konjunkturerne i driftsgrenene og i landbruget som sådan. Eller se video og download slides fra webinaret om indkomstprognoserne.
Læs indkomstprognosen for kvæg, svin og planteavl samt landbrugserhvervet samlet. Se videoer med SEGES’ faglige eksperter om konjunkturerne i driftsgrenene og i landbruget som sådan. Eller se video og download slides fra webinaret om indkomstprognoserne.
Kapacitetsregnearket har til formål at give en hurtig norm for primært kapacitetsomkostningerne, men også for udbytter, andre omkostninger m.m., som udgør resultatopgørelsen. Kapacitetsregnearket 2016 er foreløbigt.
Kapacitetsregnearket har til formål at give en hurtig norm for primært kapacitetsomkostningerne, men også for udbytter, andre omkostninger m.m., som udgør resultatopgørelsen. Kapacitetsregnearket 2016 er opdateret til den endelige version.
I nedenstående tabeller vises resultaterne for landbrugets indtjening i perioden 2011 - 2016 ud fra års-rapporterne. Resultaterne er vejede, så de er repræsentative for hele landbruget eller den sektor, de vedrører.
Likviditeten kan forbedres ved tidlig salg af kornhøsten, også hvis den senere skal bruges til fodring af husdyr, men timingen skal være rigtig, og risikoen dækkes af.
Denne markedsvurdering for landbrugsproduktionen omtaler forskellige forhold, som vil påvirke markederne for landbrugsprodukter i den nærmeste fremtid.
Landbrugets priser er ved at rette sig efter en længere periode med meget lave priser. Denne positive markedsudvikling betyder en markant forbedring af landbrugets indkomst.
Her kan du læse beskrivelser af kalkulerne pr. område, herunder hvis der gælder særlige forhold ved en given kalkule, som den generelle beskrivelse ikke dækker.
Produktionsøkonomi 2017 behandler fire aktuelle temaer, hvor der bliver stillet skarpt på, hvorfor økonomistyring er en af de vigtigste ledelsesopgaver på en kvægbedrift.
Produktionsøkonomi Svin 2017 indeholder analyser af økonomien i 2016 for hele svinesektoren, smågriseproducenterne, slagtesvineproducenterne og de integrerede producenter samt beskrivelse af de historiske data.
I 2017 medfører forventningen om væsentlig bedre mælkepriser – formentligt over et normalt niveau – en markant bedre indtjening. Driftsresultatet efter ejerløn mv. forventes således på godt 750.000 kr. i gennemsnit for alle mælkeproducenter.
Få highlights fra de nye indkomstprognoser serveret på video af økonomerne på SEGES. Download PowerPoint Slides fra videoen eller klik dig videre til publikationen med de nye indkomstprognoser.
Skal landmanden mindske produktionsomkostningerne eller øge udbytterne for at få sin fremstillingspris ned? Fremstillingsprisen på korn kan sammen med andre nøgletal i Fraktilanalysen være med til at udpege forbedringspotentialerne på bedriften.
Det er analyseret om omkostninger til planteværn og gødning i budgetkalkulerne for salgsafgrøderne er retvisende for praksis. Afgrødekalkulerne er sammenholdt med driftsgrensanalyserne for salgsafgrøder.
Økonomistyring giver mulighed for løbende at justere den daglige drift. Det er nødvendigt for at nå de ønskede mål for virksomheden, men også for at sikre, at bedriften overlever nu og i fremtiden.
Investeringsrådgivning består bl.a. af rentabilitetsberegninger, hvor kalkulationsrenten kan have afgørende betydning for, om investeringen vurderes som en god eller en dårlig forrentning.
Væksten i den globale mælkeproduktion var i 2016 den laveste siden 1997. Det fremgår af IFCN* Dairy Report 2017, der giver en status på den globale udvikling i malkekvægssektoren.
en analyse af de bedrifter, der har lagt om til non-gm-fodring viser ingen effekt på ydelsen. til gengæld er rationens indhold af fosfor øget. et faktum, der kan have betydning for andre bedrifter, der overvejer omlægning.
på baggrund af tidligere års erfaringer samt tilbagemeldinger fra spørgeskemaundersøgelse og interviews er der blevet udarbejdet en kommunikationsplan for produktionsøkonomipjecerne.